Lekérdezés

Ingyenes balesetbiztosítás

6104125302

412-854-7653

A magyarországi díjköteles útszakaszok használatához érvényes autópálya-matricával kell rendelkeznie.

A választható matricák típusai, illetve a gépjárművek járműkategóriába való sorolása 2015. január 1-jével megváltozott. A 10 napos, a havi és az országos éves matrica továbbra is beszerezhető, illetve új típusként bevezették az éves megyei matricát. Ez azok számára ideális, akik az év során többször utaznak, és rendszerint ugyanazokat a fizetős útszakaszokat veszik igénybe.

 

 

Szerezze be az autópálya-matricát gyorsan és kényelmesen!

A magyarországi díjköteles útszakaszok használatához érvényes autópálya-matricával kell rendelkeznie. A választható matricák típusai, illetve a gépjárművek járműkategóriába való sorolása 2015. január 1-jével megváltozott. A 10 napos, a havi és az országos éves matrica továbbra is beszerezhető, illetve új típusként bevezették az éves megyei matricát. Ez azok számára ideális, akik az év során többször utaznak, és rendszerint ugyanazokat a fizetős útszakaszokat veszik igénybe.

Melyik matrica a legmegfelelőbb?

Utazási szokásai és az útvonal alapján biztosan megtalálja az önnek leginkább megfelelő matricát. Ha segítségre van szüksége a választáshoz, olvassa el tanácsainkat, vagy a matricákkal kapcsolatos (765) 481-1145. Az autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, kijelölt árusítóhelyein, például benzinkutakon, illetve SMS-ben és interneten is megvásárolhatók. Az utóbbi az egyik legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás.

Az internetes vásárlás előnyei

Ha oldalunkon vásárolja meg az autópálya-matricát, a sikeres vásárlást, illetve a fizetés megvalósulását követően megkapja a matrica sorszámát tartalmazó e-mailt, amelyet az érvényesség időtartama alatt a járműben tartva igazolhatja az úthasználatra való jogosultságát. Az interneten keresztüli autópályamatrica-vásárlás több szempontból is anyagilag előnyös döntés az utazók számára.
Az online vásárlás lehetőséget ad arra, hogy mérlegeljük, melyik matricatípussal járunk a legjobban. Ha még az utazás előtt számításokat végzünk, megtervezzük és átgondoljuk útvonalunkat, az utazás időtartamát és számításba veszünk minden tényezőt, rengeteget spórolhatunk. A másik lehetőség az, hogy utazás közben állunk meg matricát vásárolni – a helyszíni vásárlás azonban a mérlegelésnek ezt a lehetőségét kizárja. Megéri azért is, mert így az utazást nem kell felesleges kitérőkkel megszakítanunk. Ha út közben jut csak eszünkbe, hogy a matricát meg kellene vásárolni, akkor olyan kitérőket kell tennünk, amelyek hátráltatnak, plusz időt és energiát kell beleölnünk a vásárlásba, holott az interneten keresztül minimális energia befektetésével elvégezhetjük a vásárlást. Ráadásul – elkerülve a sorban állást – jellemzően nagyságrendekkel gyorsabban is.

Találja meg a legjobb választást

A megfelelő matrica kiválasztásakor nem csak azt kell figyelembe vennünk, mely útszakaszt fogjuk az adott utazás alatt használni. Nem mindegy, hogy a visszaútra néhány napon belül sor kerül-e, vagy éppen olyan útról van szó, amelyet rendszeresen teszünk meg. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a megyei matricák lehetőséget adnak arra, hogy olcsóbban közlekedhessünk, ha sokat használunk ugyan egyes útdíjköteles szakaszokat, ám azok egy-két megye határain nem terjednek túl. Persze a gépjármű típusára ugyanígy figyelemmel kell lennünk, s a megfelelő matricát az új szabályozásnak megfelelően precízen kiválasztanunk, így elkerülvén a kellemetlen meglepetéseket.

Mi alapján kell fizetni?

Azt, hogy milyen matricát választunk, nem csak az utazás paraméterei határozzák meg, de a gépjármű típusa is. Az érvényes szabályozásnak megfelelően másféle matricát kell vásárolnunk D1, D1 motoros, D2, B2 és U kategóriájú járműveinkre – erre pedig már csak azért is érdemes nagyon komolyan odafigyelni, mert ha nem a járműkategóriának megfelelő matricát szerezzük be, a büntetési tételek igen súlyosak lehetnek. Az új rendelet életbe lépésével a díjköteles útszakaszok listája jelentősen átalakult, s kisebb változtatások is érvénybe léptek később – érdemes tehát még azelőtt ellenőrizni, hogy pontosan mely szakaszokon kell fizetnünk, hogy útnak indulnánk.

Aki bliccelni akar, számíthat a büntetésre

Az új szabályozás értelmében az útdíjköteles szakaszokra csak olyan autóval szabad behajtani, amely érvényes matricával rendelkezik. Az ellenőrzés pedig nem úgy működik, mint hosszú évekkel ezelőtt – ma már anélkül is végrehajtható ez, hogy a gépjármű megállna. Az ellenőrzést automatikus rendszer végzi, amely azonnal képes megállapítani, ha egy autó jogosulatlanul használja az adott útszakaszt. Ha a rendszer érzékeli, hogy az adott jármű rendszáma alapján nem jogosult a díjköteles szakasz használatára, a sofőr számíthat arra, hogy hamarosan kézhez kapja a pótdíj megfizetésére vonatkozó felszólítást. A pótdíj pedig – kategóriától függően – több tíz vagy százezer forintos összeget is jelenthet. Ha online vásárol autópálya matricát, az egész folyamatot sokkal egyszerűbben maga mögött tudhatja, anélkül, hogy aggódnia kelljen az esetleges büntetések miatt.